Followers

Sila Baca Sebentar..

Sila Baca Sebentar..
Sila baca syarat & terma sebelum membuat tempahan. TQ

Search This Blog

Loading...

DBK Form - Untuk Sebarang Pertanyaan @ Order. DBK will be reply in 24hours

Name
Email Address
Tel. No
Address
Order or Enquiry
How Do You Know Us

Get your own free form like this one.

Wednesday, March 23, 2011

perbezaan antara Kek Buttercream, Steam Buttercream & Fondant

salam semua...

rasanya ramai jgk para2 customer xbrape tau beza kek yang dilepa dengan buttercream, steam buttercream & fondant..

kek buttercream nie seperti yg sedia maklum, ianya xtahan dengan panas, deko akan mudah rosak.. akan tetapi adunan buttercream nie ade pelbagai.. untuk melepa lain adunan, utk hiasan dekorasi lain adunan... nie bg memudahkan & mencantikkan lagi kek tersebut.. rsenye pula? buttercream nie agak manis tapi on request customer yg xmau manis, ade adunan lain...kek nie kne simpan dlm freezer @ chiller untuk deko tu tahan lama (xmudah rosak & cair).. harga kek buttercream nie tidak mahal... cth gmbr kek buttercream

kek buttercream
deko kek buttercream akan nmpk comot skit

kek steam buttercream pula, boleh gne ape saje adunan buttercream aslkan xde telur @ freshcream.. adunan nieperlu di double boilerkan.. ade caranya, xboleh main hentam je, nnti xjd steam buttercream tu.. dh siap double boiler tu, siramkan kt ats kek... siram pn ade tekniknye jgk... bkn main siram air kt pokok bunga ye... steam buttercream tu akan sejuk sendiri... so, permukaan kek yang dh disiram ngan steam buttercream nie kelihatan lebih cantik, licin & mulus... rsenye, seakan buttercream tapi krg manis drp fondant.. harga, mahal sedikit dr kek buttercream... dekorasinya shj gne buttercream biasa... kek steam buttercream nie lebih tahan lasak.. kek jenis nie boleh ltk kt suhu bilik biase tapi DBK syorkan simpan dlm freezer @ chiller sbb dekonya gne buttercream shj... contoh gambar kek steam buttercream .. sekali tgk mcm kek fondant kan, btl x?

kek steam buttercream...
deko kek steam buttercream nie lebih kemas

DBK terangkan mengenai kek fondant plak ye... kek fondant nie agak ssh & perlu tenaga & kesabaran yg tinggi.. sbbnye DBK lebih suke wat fondant sndri drp gne fondant yg dh ready make... kalo wat fondant sndri, perlu tenaga untuk mengulinya... sekejap je kalo dh biase uli & biasenya DBK lebih suke wat bunga2 fondant mengunakkan fondant yg DBK wat sndri.. lebih puas hati drp gne bunga fondant yg dh siap terberntuk di kdi2 bakery.. kecuali customer request nak gne bunga ready make (nie semua bergantung pd budget customer msg2)... kek fondant nie manis jika gne fondant ready make tapi krg manis jika wat sndri... kek fondant nie xperlu simpan dh freezer @ chiller.. ianya boleh diletakkan pada suhu bilik shj.. disbbkan lepaasn kek & segala dekorasi mengunakn fondant, maka kek nie lebih thn lasak berbanding 2jenis kek kt ats.. harga kek? lebih mahal berbanding ngan 2 jenis kek di atas... tapi ianya berbaloi... cth gmbr kek fondant

kek fondant
deko kek fondant lebih kemas, tersusun & teratur

gmbr last, nie adalah contoh gambr kek bercorak basketwalve... lyn..


kek buttercream deko basket kt keliling kek...penuh ngan bunga kt kek...
cantek kan?

so, cape2 yg order kek dr DBK sgt2 dialu2kan... mcm 2 jenis kek ade... utk pelbagai jenis perayaan, majlis & acara... & cape2 nak amek kls kek kt DBK pn boleh jgk? DBK akan perturunkan semua ilmu yg ada untuk students DBK...

sebarang pertanyaan, boleh kol @ email DBK.. isi form kt ats blog nie je.. sng je

DEE BAKER KEMAMAN
-Anda Pasti Puashati-



No comments:

Post a Comment