Secara ringkas perbezaan antaranya adalah dari segi kandungan bahan, cara kegunaan dan penyimpanan
salah satu contoh NWC
Kandungan:
Minyak Kernel Sawit, Sirap Jagung (baca bahan pada kotak) tiada kandungan lemak dari susu
Tekstur :
Mudah kental apabila di pukul mengembang 2 x ganda, rasa manis
Kegunaan :
Sebagai Topping dan Filling untuk kek continental seperti Black Forest, Fruit Flan, Banana Choc dan lain-lain.
Kaedah Penyimpanan :
Simpan di tempat beku (Freezer), tahan 1 bulan selepas dibuka
Jenama di Pasaran :
Rich's, Shine Road, Value Pride, Golden Peak
Dimana Saya boleh mencarinya ? :
Dikedai-kedai Bekalan Bakery, di Pasaraya jarang di dapati.
Ada juga di dapati dalam botol spray. Kalau yang ni kita tak perlu pukul kerana sudah tersedia untuk di gunakan.
UHT Whipping Cream atau di panggil Dairy Whipping Cream @ Double Cream @ Thickened Cream
Kandungan :
Pepejal susu
Tekstur :
Lebih pekat dari susu segar (UHT full cream milk) tidak mengembang apabila dipukul, Rasa tawar
Kegunaan :
Sebagai bahan campuran dalam membuat Cheese Cake, Tiramisu, Mousse, Dessert, Ice-cream dan Ganache (tidak sesuai untuk topping kek)
Kaedah Penyimpanan :
Simpan dalam peti sejuk (Chiller) tidak perlu dibekukan, tahan 1 minggu selepas dibuka.
Jenama di Pasaran :
Anchor, Emborg, Pauls,Shani, Greenfields, Bridel
Dimana Saya boleh mencarinya ? :
Dikedai-kedai Bekalan Bakery dan Pasaraya juga boleh di dapati.
UHT - Ultra High Temperature
salah satu contoh DWC
perlu info lebih details
http://myzajresepi.blogspot.com/2011/11/perihal-krim-putar-atau-whipping-cream.html
DEE BAKER KEMAMAN
-Anda Pasti Puashati-
tq cik dee..baru tahu akan kegunaan dan perbezaan cream, sangat membantu saya.
ReplyDelete