Followers

Search This Blog

GOOD NEWs FOR EVERYONE

GOOD NEWs FOR EVERYONE
harga sama, tiada caj GST dikenakan..

DBK Form - Untuk Sebarang Pertanyaan @ Order. DBK will be reply in 24hours

Name
Email Address
Tel. No
Address
Order or Enquiry
How Do You Know Us

Get your own free form like this one.

Wednesday, April 23, 2014

15 Tip Memilih Bahan Untuk Membuat Kek

AS SALAM

Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat kek boleh memberikan hasil yang berlainan untuk kek yang anda buat. Kek yang menjadi dengan elok atau tidak bergantung kepada bahan-bahan.

15 Tip Memilih Bahan Untuk Membuat KekBahan-bahan yang perlu haruslah mengikuti 15 tip berikut:


1. Bahan-bahan untuk membuat kek perlu berada pada  suhu bilik (bolehlah dikeluarkan dari peti sejuk kira-kira 60-90 minit sebelum bahan-bahan ini diperlukan).

2. Bagi mengetahui samada telur yang anda gunakan itu segar atau tidak, letak telur dalam sebuah mangkuk yang berisi air. jika telur tenggelam, telur itu segar.  Tetapi jika telur tersebut terapung atau berdiri di atas satu hujungnya ini jelas menunjukan telur tersebut tidak lagi segar.

3. Telur  biasanya bermakna telur Gred A atau telur saiz besar.

4. Susu biasanya bermaksud susu homogenized.

5. Anda boleh menggantikan susu dengan yogurt atau krim masam, untuk mendapatkan tekstur kek yang berbeza.

6. Untuk menggantikan buttermilk anda boleh mencampurkan 1 sudu teh cuka untuk setiap cawan susu homogenized dan kacau.

7. Untuk mendapatkan timbangan yang paling tepat, gunakan alat penimbang digital.

8. 1 biji besar putih telur = 37 gram, 1 biji besar kuning telur = 20 gram. Telur boleh dipisahkan antara putih dan kuning ketika sejuk. Putih telur paling baik dipukul ketika berada pada suhu bilik atau tidak sejuk.

9. Putih telur yang dibekukan hendaklah dikeluarkan dari peti sejuk pada malam sebelum anda memerlukannya.

10. Untuk hasil terbaik, menggunakan ekstrak vanila tulen. Jangan takut untuk menggandakan kuantiti vanila.

11. Telur yang baru dikelurkan dari peti sejuk boleh dibawa ke suhu bilik dengan cepat dengan merendam keseluruhan di dalam semangkuk air suam (bukan air panas!) selama 30 minit.

12. Mentega yang baru keluar dari peti sejuk pula boleh diturunkan ke suhu bilik dengan cepat, dengan  cara memotongnya menjadi kiub-kiub kecil dan diletakan di atas pinggan selama kira-kira 15 minit.

13. Semisweet Chocolate = Dark Chocolate.  Dan Bittersweet Chocolate = Extra Dark Chocolate.

14. Semisweet chocolate & Bittersweet Chocolate boleh ditukar-tukar kegunaannya.

15. Gunakan mentega tanpa garam untuk resipi kek melainkan dinyatakan sebaliknya.

Untuk mendapatkan kek yang menjadi dengan baik gunakan tip dan panduan memilih dan menyediakan bahan-bahan ini.

sumber :
http://www.allykek.com/15-tip-memilih-bahan-untuk-membuat-kek.html#sthash.HnaS3TzR.dpuf


apa tunggu lagi.. jom order sekarang!!!

DEE BAKER KEMAMAN
-Anda Pasti Puashati-

No comments:

Post a Comment